YouTube videók, amiket érdemes megnézni2023.11.17.

Angol nyelvű videók zavarbaejtő hallási illúzióról, legelső elektronikus beszédszintetizátorról, audió mérésekről, tévhitekről.


McGurk hatás (hallási illúzió)

McGurk hatás a legfurább felfedezés, ami a halláshoz kapcsolódik és talán a legjobb példa arra, hogy érzékszerveink milyen könnyen becsaphatnak minket. Jelen esetben a vizuális információ képes felülírni azt, amit hallunk és nem azt a hangot halljuk, ami valóban elhangzik.

McGurk hatás a Wikipediában.Az első elektronikus beszédszintetizátor

A következő két videóban az első elektronikus beszédszintetizátor (valamint az ún. vokoder-ek őse) látható és hallható. Egy találmány, aminek gyakorlati alkalmazására abban az időben, és utána évtizedekig senki sem gondolt.

A felvétel 1939-ben készült...
Ethan Winer - Audio Myths Workshop

Ha valaki nem akar elmélyedni a hangtechnika rejtelmeiben, sötétebb dimenzióiban, akkor ez az előadás tökéletes választás. Szó esik az emberi hallás határairól, audió mérésekről, tévhitekről, nulltesztelésről.Digital Show & Tell (Monty Montgomery @ xiph.org)

Még egy alapmű... A videóban műszerek segítségével láthatjuk, amint az analóg jelből digitalizálás után újra folyamatos analóg jel lesz.Facebook    GoogleVissza