BevezetőAz oldal rövid jellemzése valahogy így nézne ki: egy olyan hangtechnikával foglalkozó weboldal, ahol a tudományos értékeknek, örök érvényű igazságoknak, racionális szemléletnek nagy szerepe van.

Talán a legfontosabb érv a racionális világkép mellett és az ezoterikus-irracionális tanok ellen a következő. Minél jobban ismerjük a valóságot, annál kevesebbet aggódunk felesleges vagy nem létező dolgok miatt. Az igazi tudás, az igazi megértés egyfajta lelki nyugalmat biztosít. Az ideológiák követése nem vezet sehova, a hazugságok csak újabb hazugságokat, értelmetlen látszat­magyarázatokat igényelnek. Továbbá, ha a vásárlók többsége az álomvilágot választja, akkor a sarlatánok könnyen átvehetik az irányítást a piac és a média felett. A hazugságok terjedése az ökológiai katasztrófákhoz hasonlít: a rombolás által okozott károkat mindig sok időbe és munkába kerül helyreállítani.

Csak úgy lehet felismerni a téves állításokat, ha biztos alaptudással rendelkezünk. Alapismeretek hiányában könnyű eltévedni az 'akusztikai labirintusban' azaz a tévhitek és sztereotípiák útvesztőjében.

Egy audió rendszer hangzását döntően a hangsugárzók, illetve a hangsugárzók elhelyezése határozza meg. Egy megfelelően elhelyezett és ekvalizált (méréssel beállított) hangsugárzó vagy egy ekvalizált fejhallgató többet jelent, mint bármilyen high-end elektronika. A hangsugárzók elhelyezkedése és a hallgatási pont kiemelkedő jelentőségű, sokat lehet trükközni a távolságok változtatásával.

Erősítők, digitális lejátszók frekvenciaátviteli egyenetlensége és nemlineáris torzítása már rég nem éri el azt a szintet, ami miatt aggódnunk kellene. Egy-egy típusnál előfordulhat gyengébb jel-zaj viszony (kis teljesítményű erősítőknél pedig elkerülhetetlen). Audió elektronika nem az a terület, ahol az elmúlt 30-40 évben minőséget érintő fejlesztések történtek, hiszen az átviteli paramétereken már rég nincs mit javítani.

Horváth Csaba


Vissza a főoldalra