Pár gondolat a hifi misztikus természetéről, az igazi csodáról, utolsó forradalomról stb...

* * *

Az utolsó forradalom

Az utolsó forradalmi jelentőségű változás a hangtechnika területén a "PC audió" (számítógépes zenelejátszás, hangszerkesztés stb.) kialakulása és elterjedése volt. Míg a 80-as években a CD technika lehetővé tette stúdió minőségű felvételek (ún. mesterfelvételek, master-ek) terjesztését egy műanyag korongon, addig a számítógépek, szoftverek és kiegészítők fejlődésének köszönhetően a következő évtizedekben eltűnt a határ a professzionális és az otthoni audió technika között.

Az igazi csoda

Ha létezik valamiféle csoda vagy varázslat a hifiben, akkor az biztosan nem a kábelekhez, erősítőkhöz, DAC-okhoz kapcsolódik. Az igazi csoda az a realizmus, amit a sztereó képes nyújtani jó minőségű fejhallgatóval vagy hangsugárzóval.

Modern veszteséges hangtömörítés (pl. Opus, AAC) hatékonysága, minősége szintén elképesztő. Például Opus tömörítést alkalmazva 130 kbps (kilobit per szekundum) elég a legvadabb tranziensek hallható torzítás (pre-echo) nélküli kódolásához. Azaz manapság akár 130 kbps-on stúdió minőségű felvételeket lehet terjeszteni (YouTube-on a sztereó sávok tömörítése Opus kodekkel történik kb. 130 kbps-os átlagos bitrátával).

Ezotéria és misztikum a hifiben

Az emberek két dologra vágynak: tudásra és misztikumra, különböző mértékben. Ezotéria, áltudomány egyszerre tudáspótlék és egyfajta valláspótlék, hiszen a tudás illúzióját nyújtja vallásos áhítattal fűszerezve.

Könnyen becsaphatjuk magunkat, ha nem vesszük észre, hogy adatgyűjtésnél, elméletalkotásnál vagy az elmélet ellenőrzésénél téves módszereket használunk. Hetvenes évek végén, amikor az audió magazinokban a mérések gyakorlatilag eltűntek, a misztikus jelenségek száma megugrott. Mérések nélküli hifi automatikusan misztikus hifihez vezet. Néha szakemberek is rossz dolgot mérnek vagy tesztelnek, de ez egy másik történet.

Ezenkívül, bármi lehet szubjektív, ha nem objektív mérési módszereket használunk. Ha az asztal szélességét hüvelykujjunkkal mérjük meg, akkor az eredmény szubjektív lesz. Értelemszerűen a távolság nem lehet szubjektív.

A hifi mai napig tartó misztikussága kitűnően demonstrálja, micsoda csúcsteljesítményre képes az emberi elme, ha valamit eleve nem akar elfogadni.

Minél többet tudunk, annál kevésbé hiszünk...

Audió mérések, pszichoakusztika, az analóg és a digitális jelek viselkedésének megértése "szabaddá tesz". És itt nem csak a pénzről van szó, hanem a bizonyosságról, a lelki nyugalomról, ami megfizethetetlen. Nincs szívás az állandó teszteléssel. - Minél reálisabb tudással rendelkezünk, annál kevésbé fogunk hinni nem létező jelenségekben. Minél kevésbé hiszünk nem létező jelenségekben, annál kevesebbet aggódunk lényegtelen vagy nem létező dolgok miatt. Minél kevesebbet aggódunk lényegtelen vagy nem létező dolgok miatt, annál inkább élvezhetjük a zenét.

Horváth Csaba


Vissza a főoldalra