Bemutatkozás
{helyett}


Bár úgy tűnik, hogy a hifi „objektivista” és „szubjektivista” táborra oszlik, ez a fajta ábrázolás félrevezető, főleg azért, mert az „objektivizmus” nem egységes rendszer. Az objektivizmusnak különböző változatai vannak, hiszen sokféleképpen lehet mérni. Például mérni lehet megfelelő modellek nélkül és megfelelő modelleket használva - a különbség "ég és föld".

Értelmetlen mérésekről beszélni kapcsolódó modellek nélkül. A "hangtechnika" evolúciója nemcsak a méréstechnika fejlődése, hanem a modellek (pl. a hallás) fejlődése is. A lényeg az ok-okozati összefüggések megértése, és nem pedig matematikai képletekkel leírható korrelációk összegyűjtése.

A hangtechnika igazi fejlődése az analóg és digitális jelek viselkedésének, az emberi hallás és a hangforrások (hangszórók, hangszerek) mélyebb megértésének köszönhető. Teremakusztikai jelenségek értelmezésénél a hagyományos mikrofonos mérés és az emberi hallás közötti különbségeket is figyelembe kell venni, különben könnyen becsaphatjuk magunkat.

Ami a szubjektivizmust illeti, nem furcsa, hogy a szubjektivizmus nem hozott eddig semmilyen eredményt modellek vagy értelmes érvek formájában? Nemcsak a racionális érvek nem özönlenek a szubjektív oldalról, a szubjektivizmus nem adott semmit a hangtömörítéshez vagy a hangszintézishez. Nem találunk semmilyen feljegyzést arról, hogy a szubjektív ideológiák hogyan hatottak a digitális hangszerekben alkalmazott hangszintézisre. A szubjektivizmus csak egy üzleti modell az emberek megtévesztésére, a tudományos módszer kötelező félrevezető ábrázolásával támogatott boldogító önámítás rendszere.

Hallásunk és a hozzá kapcsolódó memóriánk kommunikációra és túlélésre fejlődött ki, nem pedig erősítők vagy kábelek tesztelésére. (A szemünk sem 2k/4k kijelzők tesztelésére alakult ki...) Ha összehasonlítjuk a hallást és a látást, akkor egyből feltűnik, hogy a fül analitikai képessége sokkal korlátozottabb, mint a látás analitikai képessége. Egy kisebb részletet egy képen teljesen el tudunk választani a kép többi részétől, ugyanakkor ilyenfajta elemzésre a fül nem képes. A hallás analitikai és fókuszáló képessége tehát korlátozott. Ha azt is hozzátesszük, hogy az emberek vizuális lények, ami azt jelenti, hogy egy jelenség megértéséhez szükségünk van az adott jelenség vizuális megjelenítésére, nem meglepő, hogy a hifi ennyire szubjektív lett...

Horváth CsabaVissza a főoldalra