Hangszóró direktivitás modellező
(online)2023.05.15.

A program egy végtelen falba épített "elméleti" hangszóró adott irányhoz tartozó frekvenciaátvitelét (normalizált hangnyomás-frekvencia görbéjét) jeleníti meg. Minden hangszóró egy meghatározott felülettel rendelkezik (nem "pontsugárzó"), aminek köszönhetően egy adott frekvencia felett a sugárzás intenzitása oldalirányban fokozatosan csökken, azaz a sugárzási szög egyre kisebb lesz.

A modellben szereplő hangszóró kör alakú, sík felületű és minden pontja azonos fázisban rezeg ("rigid piston model"). Rezonanciáktól, felső és alsó határfrekvenciától eltekintünk.

A nulla fokos szög a hangszóró tengelyét, azaz a fal síkjára merőleges irányt jelöli. Az irányfüggő normalizált hangnyomás görbe jelentése kettős: egyrészt jelenti az eltérést a nulla fokhoz tartozó tengelytől, másrészt tekinthetjük a fenti feltételeknek megfelelő hangszóró frekvenciaátvitelének.

Valóságos hangszórók irányítottsága magasabb frekvenciatartományban a modelltől eltérhet: egy adott frekvencia felett a membrán egyes részei (körgyűrűi) már nem azonos fázisban rezegnek, ezáltal a sugárzási felület fokozatosan csökken. Ezenkívül a membrántölcsér geometriája is befolyásolja az átvitelt.

Speaker Directivity Modeler
 cm
 Fok

Mit hallunk? Az adott irányhoz tartozó frekvenciamenetet vagy a kisugárzott hangteljesítményt?

Szabadtéri körülmények között az adott irányhoz tartozó frekvenciamenet számít, a hangteljesítmény pedig teljesen lényegtelen. Szobában a hangszóróhoz közel szintén a kiválasztott szögnek megfelelő frekvenciamenet számít. Ha távolodunk a hangszórótól, akkor az átvitel a hangteljesítmény görbéhez kezd közelíteni.

A hangteljesítmény számítása lineáris átvitellel rendelkező polipropilén vagy papírmembrános hangszórók esetén ka=2-ig érvényes. Ez a frekvencia hozzávetőlegesen a hangteljesítmény -3 decibeles pontjának felel meg. E frekvencia felett a számított görbe esése nagyobb, mint a valódi görbe esése.

A kisugárzott hangteljesítmény megegyezik az ún. diffúz térben mért frekvenciaátvitellel (diffuse field response). Mikrofonoknál általában közlik ezt a fajta mérést.

Támogatott böngészők

Legkisebb támogatott verzió:

ChromeEdgeFirefoxOperaSafari
5214523910.1

Facebook    GoogleAkusztikai modellező szoftverek