Hangszóró direktivitás modellező
(online)2023.05.15.

A program egy végtelen falba épített "elméleti" (idealizált) hangszóró adott irányhoz tartozó frekvenciaátvitelét jeleníti meg. Minden hangszóró egy meghatározott felülettel rendelkezik (nem "pontsugárzó"), aminek köszönhetően egy adott frekvencia felett a sugárzás intenzitása oldalirányban fokozatosan csökken, azaz a sugárzási szög egyre kisebb lesz.


Speaker Directivity Modeler
 cm
 Fok

Szimulációban alkalmazott egyszerűsítések

A modellben szereplő hangszóró kör alakú, sík felületű és minden pontja azonos fázisban rezeg. Rezonanciáktól, felső és alsó határfrekvenciától eltekintünk.

Valódi hangszórók irányítottsága magasabb frekvenciatartományban a modelltől eltérhet: egy adott frekvencia felett a membrán egyes részei (körgyűrűi) már nem azonos fázisban rezegnek, ezáltal a sugárzási felület fokozatosan csökken. Ezenkívül a membrántölcsér geometriája is befolyásolja az átvitelt.

Paraméterek

A nulla fokos szög a hangszóró tengelyét, azaz a fal síkjára merőleges irányt jelöli. Az irányfüggő normalizált hangnyomás görbe jelentése kettős: egyrészt jelenti az eltérést a nulla fokhoz tartozó tengelytől, másrészt tekinthetjük a fenti feltételeknek megfelelő hangszóró frekvenciaátvitelének.

Mit hallunk? Az adott irányhoz tartozó frekvenciamenetet vagy a kisugárzott hangteljesítményt?

Szabadtéri körülmények között az adott irányhoz tartozó frekvenciamenet számít, a hangteljesítmény pedig teljesen lényegtelen. Szobában a hangszóróhoz közel szintén a kiválasztott szögnek megfelelő frekvenciamenet számít. Ha távolodunk a hangszórótól, akkor az átvitel a hangteljesítmény görbéhez kezd közelíteni.

Modell érvényessége (szimuláció és valóság)

Az egyszerűsített modell egészen addig a frekvenciáig érvényes, amíg a hangszóró minden pontja azonos fázisban rezeg, azaz az első membrán rezonanciáig. Ez a frekvencia a membrán geometriájának, anyagának és átmérőjének függvénye. Általában a kónuszos hangszórók rendelkeznek egy membránszél rezonanciával is, ami 1 kHz és 2 kHz között mérhető, ez azonban nem befolyásolja a hangszóró iránykarakterét.

Egy rövid összefoglaló a hangszórómembránban keletkező rezonanciákról, valamint a frekvenciaválaszra és iránykarakterisztikára gyakorolt hatásukról: Geometrical Stiffness of Loudspeaker Cones (angol nyelvű pdf, FINECone végeselem szimuláció).

Megjegyzés: általában a 45°-os irány jó becslést ad a hangszórók kisugárzott teljesítményéről, a 20°-30° irány pedig a beltéri frekvenciaátvitelről.

Támogatott böngészők

Legkisebb támogatott verzió:

ChromeEdgeFirefoxOperaSafari
5214523910.1

Facebook    GoogleAkusztikai modellező szoftverek