Hangszórók direktivitásával kapcsolatos szimulációs programokHangszórók, hangdobozok egyik fontos tulajdonsága a direktivitás (irányítottság) változása a frekvencia függvényében. Például egy falba épített 10 cm-es hangszóró 1 kHz-ig minden irányban egyforma intenzitással sugároz (azaz kicsi a direktivitása), ugyanakkor 1 kHz-től felfelé a sugárzás intenzitása oldalirányban fokozatosan csökken (egyre nő a direktivitása).

Rengeteg eszköz létezik a direktivitás jellemzésére: polárdiagram, DI (direktivitás index), szonográf, vagy akár a hagyományos hangnyomás-frekvencia görbe is használható egy adott irányhoz.

Miért fontos a direktivitás? Egy jól megtervezett hangdoboznál a frekvenciaátvitel lineáris, a DI jelleggörbe pedig közel lineáris.


Hangszóró Polárdiagram

Hangszóró direktivitásának megjelenítése polárdiagram formájában elméleti modell alapján.


hangszóró polárdiagram szimulátor, direktivitás ábrázolása polárdiagramon

Verzió: 1.01
Formátum: xls (Microsoft Excel 2003 munkafüzet)
Platformok: LibreOffice Calc, Microsoft Excel, OpenOffice Calc
Licenc: ingyenes
Letöltés
Hangszóró Direktivitás Szimulátor

Hangszóró direktivitásának megjelenítése frekvenciaátvitel, vízesés diagram ill. szonográf formájában elméleti modell alapján. (megjegyzés: OpenOffice Calc és LibreOffice Calc nem jeleníti meg helyesen a vízesés diagramot és a szonográfot)

Újdonságok az 1.03-as verzióban: kisugárzott hangteljesítmény és direktivitási index (DI) ábrázolása a frekvencia függvényében.

Valóságos hangszórók direktivitása - különösen magasabb frekvenciákon - a modelltől eltér(het), egyrészt a sugárzási felület egy bizonyos frekvencia felett fokozatosan csökken, másrész a membrán tölcsérként irányítja a hangot.


hangszóró direktivitás szimulátor, megjelenítési mód: szonográf

Verzió: 1.03
Formátum: xls (Microsoft Excel 2003 munkafüzet)
Platformok: LibreOffice Calc, Microsoft Excel, OpenOffice Calc
Licenc: ingyenes
Letöltés
Facebook    Google

Vissza a főoldalra

www.000webhost.com