Hangszóró direktivitás modellezéseHangszórók, hangdobozok egyik fontos tulajdonsága a direktivitás (irányítottság, iránykarakterisztika) változása a frekvencia függvényében. Például egy falba épített 10 cm-es hangszóró 1 kHz-ig minden irányban egyforma intenzitással sugároz (azaz kicsi a direktivitása), ugyanakkor 1 kHz-től felfelé a sugárzás intenzitása oldalirányban fokozatosan csökken (egyre nő a direktivitása).

Rengeteg eszköz létezik a direktivitás jellemzésére: polárdiagram, DI (direktivitás index), szonográf, vagy akár a hagyományos hangnyomás-frekvencia görbe is használható egy adott irány vizsgálatához.


Polárdiagram

Hangszóró direktivitásának megjelenítése polárdiagram formájában elméleti modell alapján.


hangszóró polárdiagram szimulátor, direktivitás ábrázolása polárdiagramon

Verzió: 1.02
Formátum: xls (Microsoft Excel 2003 munkafüzet)
Letöltés
Direktivitás jelleggörbék

Hangszóró direktivitásának megjelenítése frekvenciaátvitel, vízesés diagram ill. szonográf formájában elméleti modell alapján, valamint a kisugárzott hangteljesítmény és direktivitási index (DI) ábrázolása a frekvencia függvényében. (OpenOffice Calc és LibreOffice Calc programokban a vízesés diagram és a szonográf nem működik.)

Valóságos hangszórók irányítottsága magasabb frekvenciatartományban a modelltől eltérhet: egy adott frekvencia felett a membrán egyes részei (körgyűrűi) már nem azonos fázisban rezegnek és a sugárzási felület fokozatosan csökken, valamint a membrántölcsér irányító hatása is befolyásolja az átvitelt.


hangszóró direktivitás szimulátor, megjelenítési mód: szonográf

Verzió: 1.03
Formátum: xls (Microsoft Excel 2003 munkafüzet)
Letöltés
Facebook    GoogleAkusztikai modellező szoftverek