Excel munkafüzetek hangszóró direktivitás modellezéséhezDirektivitás jelentése hangszóróknál: irányítottság, irányfüggő frekvenciaválasz, sugárzási jelleggörbe, iránykarakterisztika. Az irányítottság kialakulása és változása konstruktív és destruktív interferenciának köszönhető.

Rengeteg eszköz létezik a hangszórók irányfüggő viselkedésének jellemzésére: polárdiagram, DI (direktivitás index), szonográf, vagy akár a hagyományos hangnyomás-frekvencia görbe is használható egy adott irány vizsgálatához.


Polárdiagram

Hangszóró direktivitásának megjelenítése polárdiagram formájában elméleti modell alapján.


hangszóró polárdiagram szimulátor, direktivitás ábrázolása polárdiagramon

Verzió: 1.02
Formátum: xls (Microsoft Excel 2003 munkafüzet)
Letöltés
Direktivitás jelleggörbék

Hangszóró direktivitásának megjelenítése frekvenciaátvitel, vízesés diagram ill. szonográf formájában elméleti modell alapján, valamint a kisugárzott hangteljesítmény és direktivitási index (DI) ábrázolása a frekvencia függvényében. (OpenOffice Calc és LibreOffice Calc programokban a vízesés diagram és a szonográf nem működik.)

Valódi hangszórók irányfüggő viselkedése magasabb frekvenciatartományban a modelltől eltér: egy adott frekvencia felett a membrán egyes részei (körgyűrűi) már nem azonos fázisban rezegnek és a sugárzási felület fokozatosan csökken, valamint a membrántölcsér irányító hatása is befolyásolja az átvitelt.


hangszóró direktivitás szimulátor, megjelenítési mód: szonográf

Verzió: 1.03
Formátum: xls (Microsoft Excel 2003 munkafüzet)
Letöltés
Facebook    GoogleAkusztikai modellező szoftverek