Tesztoldal kvantálási zaj és felbontás teszteléséhezNagyfelbontású formátumokkal és a CD-formátummal kapcsolatos kutatások, viták elengedhetetlen része lenne az alacsonyabb bitmélységek és mintavételezési frekvenciák (azaz a 'lo-res' formátumok) tanulmányozása. Vizsgálatainkat az alacsonyabb felbontás és mintavételezési frekvencia felé kiterjesztve jobban megérthetjük a hangminőség és a releváns paraméterek közötti kapcsolatot.

2021.12.21.

A felbontás (bitmélység) és vele együtt a kvantálási zaj vizsgálata nem igényel bonyolult és fárasztó összehasonlító teszteket (pl. ABX teszteket) és összességében csak néhány percet vesz igénybe. Maga a kvantálás és a bitmélység csökkentése ún. kvantálási zajt ad az eredeti jelhez. Megfelelő konverziós módszerekkel elérhető, hogy a kvantálási zaj ugyanúgy viselkedjen, mint az analóg rendszerek zajszintjét meghatározó (termikus vagy mechanikus eredetű) alapzaj. Nagyobb felbontás csak alacsonyabb zajszintet biztosít, semmilyen más hatása nincsen. Ezért a teendő nem más, mint nagy hangerő mellett, csendes környezetben meghallgatni a kvantálási zajt. Ha X biten nem halljuk a kvantálási zajt, akkor zene mellett sem fogjuk hallani, és a bitek növelése felesleges. Ez minden. A kvantálás (optimális kvantálás) és a bitmélység tesztelése zenei mintákkal értelmetlen (hacsak nem azt szeretnénk tesztelni, hogyan fedi el a hangszerek hangja a kvantálási zajt 10 vagy 12 bites felbontásnál).

A teszthez jó minőségű fejhallgató (Harman célgörbéhez közeli átvitellel rendelkező fejhallgató) vagy egy tisztességes hangsugárzó ajánlott. Laptopok, okostelefonok beépített hangszórói nem alkalmasak ilyen jellegű tesztekre.

Kvantálási Zaj Teszt

Dither:

Bitmélység:

2022-11-20: fájltámogatás ellenőrzés kijavítva (Google Chrome-ot érintette)

Mit lehet hallani? Vizsgáljuk meg először azt az esetet, amikor a dither egyszerű fehér zaj (zaj spektruma egy vízszintes vonal). '12-bit'-es felbontásnál a kvantálási zajt mindenképpen hallanunk kell. A '14-bit'-nél a kvantálási zaj már alig hallható. '16-bit'-nél a kvantálási zaj csak extrém hangerő mellett hallható, normál hangosításnál biztosan nem. A zajalakítás 18 decibellel csökkenti a kvantálási zaj hangosságát, ami azt jelenti, hogy a hangerőt 18 decibellel magasabbra kell állítani, hogy halljuk az alapzajt. 18 decibel 3 bitnek felel meg, tehát a 12 bites minta alakított ditherrel 15 bitesnek felel meg.

Horváth Csaba


Facebook    GoogleFőoldal