Köszöntelek az oldalon!Az oldal hangtechnikai-akusztikai témájú írásaim gyűjteménye. A hangtechnika (és az akusztika) egy egzakt terület, ugyanakkor az ezoterikus 'gondolkodásmód' a mai napig tartja magát, ami általában az alapvető ismeretek és a megfelelő módszerek ismeretének hiányával magyarázható. A hallás tökéletlensége és az emberek hiszékenysége szinte kínálja magát a könnyű pénzszerzési lehetőségre.

Eddigi pályafutásom alatt foglalkoztam:

További gondolatok:

Az 'audiofil' jelzőt lehet pozitív és lehet negatív értelemben is használni. A szó eredeti jelentése: egy olyan személy, aki számára a hangminőség fontosabb, mint az átlagos zenehallgatónak. Ugyanakkor (mivel a szónak nincs pontos definíciója) felhasználható hamis marketing célokra és hamis ideológiák népszerűsítésére. Hamis ideológia: felesleges és értelmetlen anyagok, 'design' alkalmazása nyílván irreális áron. (lásd: kábelek, kondik, elosztók, tápszűrők stb.)

Egy audió rendszer legfontosabb eleme a hangsugárzó illetve a fejhallgató. Míg az eltérő árkategóriába tartozó elektronikai kütyük (audió lejátszók, erősítők) között minimális a különbség, addig hangdobozoknál és fejhallgatóknál a hangzásbeli eltérés még manapság is óriási lehet.

A mikrofonos mérés és az emberi hallás közötti különbség régóta ismert és a 70-es évek óta mérések formájában is rendelkezésre áll (HRTF mérések). Ez a különbség kulcsfontosságú a teremakusztikai jelenségek értelmezésénél. Például az emberi hallás irányítottsága miatt bizonyos szögből érkező elsődleges reflexiók hatását 500 Hz felett nem lehet mikrofonos mérés alapján EQ-val korrigálni.

Ha valakinek az egyetlen eszköze a 'meghallgatási teszt', akkor az nagyon kevés. A zenei meghallgatási teszt nagyjából olyan, mintha méterrúddal próbálnánk lemérni a Föld és a Hold közötti távolságot... Esélytelen. Kis különbségeknél a leggyakoribb hiba az önbecsapás (placebo jelenség) illetve az ún. fals pozitív eredmény. Fals pozitív eredményt akkor kapunk, amikor a különbséget nem a tesztelt eszköz vagy tulajdonság okozza közvetlenül, hanem egy fel nem derített 'rejtélyes' paraméter, ismeretlen háttérváltozó.

Horváth Csaba


Vissza a főoldalra

www.000webhost.com