Üdvözlet!Célom, hogy ez az oldal hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók és a hangtechnika iránt érdeklődők számára. Mindenféle sznobizmust és 'szemfényvesztést' mellőzve, különös hangsúlyt fektetve az objektív megközelítésre.

A hangrendszerek minőségének osztályozására eddig többféle elnevezés született: kezdetben volt a hi-fi, majd követte a high-end, audiofil... Míg a hi-fi-ből legalább lett egy - napjainkban már túlhaladott - szabvány, addig a high-end és audiofil inkább a marketing világ szüleménye és a ma napig elsősorban marketing célokat szolgál (egyedül fejhallgatóknál látom értelmét ezeknek a jelzőknek). Érdemes lenne ezeket a kategóriákat vagy örökre elfelejteni vagy újra értelmezni és megtölteni igazi tartalommal...

A 'High End Audio' világában szinte minden eladható, ami nem ártalmas az egészségre. Példaként említhetném a túlárazott "audiofil" hangszóró kábeleket, kondenzátorokat, tápfeszültség kondícionálókat, vagy a CD/DVD lejátszó, hangdoboz alá helyezhető speciális rezgéselnyelő tüskéket. Ha már a tüskék is szóba kerültek, akkor azt gondolnám, hogy azért az elég nyilvánvaló, hogy a gumi jobb rezgéscsillapító, mint a fémek többsége... Nem véletlenül váltotta fel a közúti közlekedésben a fém abroncsot a gumiabroncs...

Mindenféle ezoterikus teóriával ellentétben a hangtechnikai eszközök hangminősége egyértelműen meghatározható, mérhető. Ez vonatkozik a hangkártyákra, erősítőkre, zenelejátszókra (CD-lejátszó, MP3/MP4 lejátszó, szoftveres audiolejátszó), hangszóró kábelekre, hangszórókra, hangsugárzókra és fejhallgatókra. A tökéletes hangzás vagy a tökéletes rendszer keresése teljesen reménytelen ugyanakkor értelmetlen is, hiszen elég egy olyan rendszer, amely mentes a hallható hibáktól.


Az audiofil mítoszok többségét egy zeneszerkesztő program, egy jó fejhallgató és némi logika segítségével pillanatok alatt meg lehet cáfolni. Némelyik mítosz akkora őrültség, hogy még komoly hangtechnikai tudásra sincs szükség.

A fenti állítás különösen igaz a digitális és PC alapú zenelejátszáshoz kötődő digitális mítoszokra: ilyenek a zenei formátumokkal, High-Resolution Audio-val, audiofil optimalizáló programokkal és egyéb 'csodaszoftverekkel' kapcsolatos tévhitek.

Szerencsére az olyan mítoszok, amelyek évtizedeken uralták az audio világot, lassan a múlt homályába vesznek: bakelit lemez szebben szól mint a CD, vagy a lágy hangú csöves erősítők szebben szólnak, mint a rideg a félvezetős végfokok. Ezek a szembeállítások inkább az emberi gondolkodás dualisztikus jellegét tükrözik, mint a valóságot.

Összegezve:

Horváth Csaba

Facebook    Google

Vissza a főoldalra

www.000webhost.com