Köszöntelek az oldalon!Célom, hogy ez az oldal hasznos információforrás legyen az otthoni zenehallgatók és a hangtechnika iránt érdeklődők számára. Mindenféle 'szemfényvesztést' mellőzve, különös hangsúlyt fektetve az objektív megközelítésre.

Eredetileg nem akartam olyan kommersz témákról írni, mint amiről az audiofil hangsugárzókábeles cikk is szól, azonban olyan sok városi legenda és szép mese kering a kábelekről - értelmes meg semmi... Az audiofil kábeles cégek fantáziája és a vásárlók hiszékenysége határtalan, a gyártók mindig kitalálnak valami tudományosnak tűnő mesét, hogy miért az ő kábelük a legjobb (ami nem más, mint "junk science").

Természetesen nem az összes high-end audió termék kamu. Alapszabály: ha valami nagyon egyszerű, hétköznapi összekötő vagy kiegészítő elem (kábel, tüske, elosztó) és értelmetlenül nagy összeget kérnek érte, akkor az gyanús... Fejhallgatóknál, hangdobozoknál a high-end jelző elfogadható, bár az árban itt is megvannak azok a határok, hogy hol ér véget a valóság és hol kezdődik a mese. Egy vezetékes fejhallgatónál ez a határ kb. 150 000 Ft, felette már itt is a mese birodalmába lépünk.

Nagyon sok félreértés forrása az, hogy a hangminőség ('audio fidelity', régebben 'hifi') a jelátvitel alakhűségére vonatkozik, és nem a zenei élményre ('olyat szólt, hogy összedőlt a ház'). Ugyanakkor egy jelalakhű rendszer hangzása közelebb áll a valósághoz (pontosabban a felvételhez), mint egy kevésbé jelalakhű rendszeré. Rengeteg régi vita visszavezethető erre a félreértésre a hifiben, mint például az, ha valakinek a csöves erősítők torzítása jobban tetszik, mint a félvezetős erősítők tiszta hangja, vagy a vinil és a polikarbonát lemez körüli vita valamikor úgy 20 évvel ezelőtt... A jelátvitel alakhűsége kábelek, erősítők, zenelejátszók esetében egyértelműen definiálható és mérhető. Hangsugárzóknál és fejhallgatóknál, valamint a teremakusztikában már körülményesebb, de itt is vannak támpontok és nem kell a vaksötétben tapogatózni.

Ha valaki nem akar elmerülni az akusztika, hangtechnika műszaki részében, de szeretne használható tudásra szert tenni, akkor számára a zeneszerkesztő programokkal való ismerkedést ajánlom (pl. Audacity). Sokat lehet tanulni egy zeneszerkesztő (DAW, waveform editor, audio editor) segítségével (főleg ha jó a súgója).

Horváth Csaba

Vissza a főoldalra

www.000webhost.com