Angol nyelvű előadásokHangtechnika-akusztika témakörben nehéz kezdőknek szóló, önképzésre is használható, összefoglaló jellegű oktatóanyagot találni. A következő három angol nyelvű videó minden tekintetben a legjobb alapozó 'kurzusok' közé tartozik. A videók értékét növeli az előadók több évtizedes fejlesztői-kutatói tapasztalata.

A videókat középfokú angol nyelvtudással már meg lehet érteni. Nyilván egy húsz perces videóra nem lehet húsz percet szánni, általában érdemes a videó hosszúságának a duplájával számolni.


Ethan Winer - Audio Myths Workshop

A videó központi témája a hangreprodukció során keletkező torzítások számbavétele, csoportosítása. Témák: hallási memória, az emberi hallás határai, audió mérések, tévhitek okai, hangelfedés, nullteszt. (A fázismenet változásnál a példa nem a legjobb, de alapvetően igaz, például negyed rendű hangváltók fázishibáit még nem érzékeljük.)

audio myth workshop

Ethan Winer - Audio Myths Workshop

Ethan Winer egy igazi jelenség a nemzetközi audió életben. Ugyan tanult elektronikát (rádiótechnikát), audió elektronikát és akusztikát autodidakta módon tanulta, ami bizonyítja, hogy a végzettség hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki képtelen megérteni az audió rendszerekben előforduló jelenségeket.


Digital Show & Tell (Monty Montgomery @ xiph.org)

Ez az alig húszperces videó összefoglalja a PCM kódolást és a hozzá kapcsolódó tévhiteket. A videóban műszerek segítségével láthatjuk, hogy az analóg jelből digitalizálás után újra folyamatos analóg jel lesz. Azaz nincsenek lépcsők a visszaalakított jelben, a felbontás - feltéve, ha nem a bitmélységre vonatkozik - egy értelmetlen fogalom, ugyanis a PCM kódolás időbeli és amplitúdóbeli felbontása végtelennek tekinthető. (Monty Montgomery a Vorbis fejlesztője, de részt vett a CELT és az Opus kodekek fejlesztésében is.)


Floyd Toole - Sound reproduction – art and science

Az előadás nagyrészt Floyd Toole kutatásairól szól. A frekvenciaátvitel mellett a hangsugárzóknak van egy igen fontos jellemzője a direktivitás, vagyis az iránykarakterisztika változása a frekvencia függvényében (~ kisugárzott hangteljesítmény inverze).

Horváth Csaba

Facebook    GoogleTovábbi cikkek az oldalon