Hangfal vagy hangdoboz?2018.04.03.

Helyesen használjuk-e a hangfal kifejezést akkor, ha nem kifejezetten falra gondolunk, hanem például egy dobozra - olvasható a kérdés egy nyelvészeti cikkben (Fal-e a hangfal?). Sajnos az írás végén pont a helytelen változatot ajánlja a szerző, bár nem csoda, mert szinte mindenki rosszul használja a 'hangfal' kifejezést.

A hangdoboz és a hangfal egyértelműen definiált hangtechnikai szakkifejezés. Például Csabai Dániel hangtechnikával foglalkozó könyveiben helyesen hangdobozként szerepel a doboz-hangszóró rendszer. A magyar köznyelvben ugyanakkor a helytelen változat terjedt el. Elterjedésének oka - részben - a magyar hi-fi és házimozis újságírást jellemző szakmai alapismeretek hiánya.

Ahogyan a csavar nem szeg, úgy a hangdoboz sem hangfal. Utcán vagy ismerősök között még elmegy, ha valaki a hangfal kifejezést használja a hangdoboz helyett, de az írott sajtóban a használata helytelen és szakszerűtlen. Vajon mire gondolnánk akkor, ha azzal találkoznánk egy barkácsoldalon, hogy valaki a 'csavar' szó helyett a 'szeg'-et használja? Nyilvánvaló lenne, hogy nem szakemberrel állunk szemben. Körülbelül ilyen, ha valaki összekeveri a hangdobozt a hangfallal.

A dinamikus hangszórót 1925-ben szabadalmaztatták, tehát felesleges a finnugor nyelvrokonságban kutatni a szó eredetét. Etimológiai kutatások ebben a témában nem sokat segítenek. Különben is, ha a hangdobozt hangfalnak hívjuk, akkor hogyan hívjuk a hangfalat?

Összegezve, ha egy hangszórót dobozba építenek, akkor azt helyesen hangdoboznak hívják, ha pedig falba vagy lapra, akkor hangfalnak. Ezenkívül mind a hangfalra, mind a hangdobozra használható még a közös 'hangsugárzó' gyűjtőfogalom is.

Megjegyzés: Bár a hangdoboz nem hangfal és így a hangfal kifejezés használata hangdobozra helytelen, otthon mindenki úgy hívja a dobozát, ahogy neki tetszik. De egy cikkben vagy egy videóban helytelen és szakszerűtlen a használata.

Horváth Csaba

Facebook    Google

Ugrás a kezdőlapra

www.000webhost.com