Audio összekötő (RCA) kábelekBár nem kimondottan a hangdoboz építés témakörébe tartozik, mégis ha már a hangszórókábelekről is szó esett, érdemes górcső alá venni az audio összekötő (interkonnekt, 'RCA') kábelekkel kapcsolatos tévhiteket. Ugyanúgy, mint a hangszórókábeleknél, itt is rengeteg babona és áltudományos nézet kering.

Azért, hogy érthetőbb legyen az RCA kábelek körüli felhajtás, meg kell ismerkednünk a kábel villamos modelljével (helyettesítő kapcsolási rajz, RC modell).


aszimmetrikus vonalkimenet és összekötő kábel modellje

Aszimmetrikus vonalkimenet és összekötő kábel modellje (földelések nélkül)

A modellben az Ug feszültségforrás és az Rg kimeneti ellenállás reprezentálja a vonalkimenetet vagy a fülhallgató kimenetet. Az Rbe az erősítő bemeneti ellenállása, az Ube a bemeneti ellenálláson eső feszültség, amit az erősítő tovább erősít. Az Rs a vezeték ellenállása (oda-vissza), Cp a vezeték és árnyékolása közötti kapacitás. Az induktivitás hatása audio összekötő kábelekben elhanyagolható, továbbá mivel Rg>>Rs és Rbe>>Rs ezért az elemzések során a vezeték ellenállása és a szkin hatás is elhanyagolható.

A kábel kapacitása az előző fokozat kimeneti ellenállásával és a következő fokozat bemeneti ellenállásával együtt egy aluláteresztő szűrőt alkot. A rendszer (kimenet-kábel-bemenet) frekvenciaátvitelére a kábel kapacitása és a meghajtó fokozat kimeneti ellenállása a mérvadó. Minél nagyobb a kábel kapacitása (tehát minél hosszabb) és minél nagyobb a meghajtó forrás kimeneti ellenállása, annál alacsonyabb a töréspont frekvenciája. Tehát a kábelnek (csak úgy mint minden elektronikai elemnek) önmagában értelmezhetetlen a frekvenciaátvitele. Hangkaraktert, dinamikát tulajdonítani egy összekötő vagy hangszóró kábeleknek elég elvetemült és téves gondolat - erre csak a hifi "szakújságírók" képesek.


interkonnekt vagy RCA kábel frekvenciaátvitele erősítővel

A fenti ábrán egy 10 méter hosszú RCA kábel szimulált frekvenciaátvitele látható egy 1 kOhm-os kimeneti ellenállású feszültségforrásról hajtva. A szimulációban a bemeneti ellenállás értéke 10 kOhm, a kábel méterenkénti kapacitása 300 pF/méter (azaz 3 nF az összkapacitás). Ez lényegében egy "worst-case" szimuláció, mivel a 300 pF/méter és az 1 kOhm egy felső határértéknek vehető.

Látható, hogy a 10 méter hosszú 300 pF/m fajlagos kapacitású RCA kábel 1 kOhm-os kimeneti ellenállású egységgel is csak 0,48 dB a lineáristól való eltérése 20 kHz-en! Egy 2 méter hosszú 300 pF/m fajlagos kapacitású RCA kábel 1 kOhm-os kimeneti ellenállású vonali kimenetről hajtva pedig csak 0,02 dB lineáristól való eltérést okoz.


interkonnekt vagy RCA kábel frekvenciaátvitele erősítővel

300 pF/m kapacitású RCA kábellel elérhető maximális hosszértékek, ha 20 kHz-en lineáris átviteltől való eltérés maximum 0,5 dB lehet

És még egy kis adalék információ:

Tehát, ha interkonnekt kábelt vásárolunk, három kérdést kell feltennünk:

Általában ebből az első ismert, a második - és ritka esetben a harmadik - pedig adatlapban megtalálható. Gyakorlatilag azonban 5 méter alatt nincs jelentősége a kábel kapacitásának és a vonali meghajtó kimeneti ellenállásának. Ha nem ismert a forrás kimeneti ellenállása akkor 5 méter felett érdemes kis kapacitású RCA kábelt vagy 75 Ohm-os koax kábelt használni (a koax ellen szól az, hogy nem annyira flexibilis, mint egy RCA-kábel).

Általában két probléma merül fel az RCA kábelekkel. Az egyik a nem megfelelő árnyékolás, bár ez inkább csak a 2 méternél hosszabb kábeleket érinti. A másik pedig az, hogy hajlamosak megtörni a csatlakozónál. A DVD, CD lejátszó, lemezjátszó tisztítása közben a kábelek mozognak, és az olcsóbb összekötő kábeleknél előfordul, hogy pár év alatt kontakthibásak lesznek. Erre az egyik megoldás a csere, a másik pedig az, hogy inkább masszívabb csatlakozójú kábelt vásárolunk. Ugyanakkor több tízezer forintot kiadni különleges kivitelű interkonnekt kábelekre fölösleges.

Horváth Csaba

Facebook    Google

Vissza a főoldalra

www.000webhost.com